Achillessene betændelse

Achillessene betændelse
En betændelse af Achillessenen er en meget hyppig sportsskade, som oftest skyldes en overbelastning. Derfor ses den i mange sportsgrene og særligt i sportsgrene hvor der er meget løb og spring, som for eksempel marathonløb, fodbold, basketball, håndbold og volleyball.

I starten vil smerten som regel mærkes som ømhed om morgenen i selve senen og mest omkring eller lige over hælknoglen (calcaneus). Med tiden vil smerten tiltage og kan til sidst gøre ondt konstant, både i bevægelse og i hvile. Det mærkes oftest som en stikkende smerte over hælens udspring, der hvor achillessenen er tydeligst.

Smerten kan også være til stede på ydersiden af hælknoglen eller længere oppe mod læggens hovedmuskler, m.gastrocnemius og m.soleus, som også hæfter på achillessenen.

Som behandler skelner vi mellem to forskellige skader. Det kan enten være vævet omkring senen som er fortykket og derved skaber øget pres på achillessenen (peritendinosis). I så fald vil vævet ofte være hævet og ikke flytte sig når foden bevæges op og ned, og smerten vil komme langsomt som beskrevet ovenfor. Eller også kan det være i selve senen (tendinosis). Så vil smerten som regel komme meget akut og skyldes en direkte inflammation i senen.

 

Achillessene

Du skal reagere med det samme
Achillessenen er den tykkeste sene vi har. Dette skyldes at den skal kunne holde til meget stor belastning over lang tid. Derfor er det også svært at aflaste den i det daglige, hvilket nemt fører til en kronisk tilstand med degeneration af vævet og eventuelle forkalkninger.

Dette kan betyde at det tager over 12 måneder at opnå fuld bevægelse igen, og til tider vil nogle altid opleve en eller anden form for stivhed eller smerte i senen.

 

Hvad kan du selv gøre?
Så snart du oplever gentagne smerter i achillessenen bør du reagere. Start med at lave udstræk af læggen, gerne flere gange dagligt og hold strækket i min 30 sek.

Massage af lægmusklerne, eventuelt med foamruller. Ligeledes skal din belastning nedsættes markant. Eksempelvis skal du kun løbe 5 km og ikke 10. Der kommer dog mere og mere evidens for at total hvile ikke er løsningen og det mener vi bestemt heller ikke.

 

Hvad gør vi ved Achilles Tendininose?
Når vi behandler achillessene-betændelse, vil vi gerne have at den ikke kommer tilbage. Først er det naturligvis vigtigt at komme af med smerten, men det er også vigtigt at finde hvilke parametre der gør sig gældende for hvorfor den er opstået. Derfor bør du bestille skadesterapi hos os.

 

Med skadesterapien vil vi blandt andet bruge følgende redskaber 

 

Det er ikke sikkert at alle behandlinger vil blive taget i brug og det kan også være vi vurderer at andre løsninger er bedre. I nogle tilfælde vil vi optage dine bevægelsesmønstre på video for at kunne finde eventuelle fejl som derved kan rettes.

 

Hvis der er noget jeg kan hjælpe med, så kontakt mig venligst pr. telefon, mail eller book en tid med det samme herunder.

2272 4525

jens@sports-klinik.dk

Book tid