Har du fået en hjernerystelse?
En hjernerystelse kommer som regel i forbindelse med et uheld, hvor hovedet bliver udsat for et slag, acceleration, eller ryk, som medfører mikrostrukturelle skader i hjernen. Symptomerne kan være hovedpine, træthed, svimmelhed, synsbesvær, kvalme og opkast, nakkesmerter, hukommelses og koncentrationsbesvær samt lys og lyd følsomhed. Disse symptomer kan være enkeltstående eller optræde flere ad gangen. For de flestes vedkommende, vil symptomerne forsvinde inden for 3-14 dage eller gradvist blive væsentlig bedre over kort tid, men cirka 10-15 procent har stadig symptomer efter 1 år, og nogle i så alvorlig grad, at det har en markant indflydelse på hverdagen.
En hjernerystelse skal tages alvorligt
Har du været udsat for en hjernerystelse, eller tror du har, skal du straks opsøge læge. Ved uheld hvor man bringes til traume afdelinger, vil der være en observationstid på min 6 timer og en eventuel scanning af nakke og hjerne. Efter observationstid bliver man sendt hjem med besked om at holde sig i ro i nogle dage, og undgå at belaste øjnene med fjernsyn og boglæsning.
Hvad kan Nordsjællands sportsklinik gøre for din hjernerystelse?
Når jeg behandler og rådgiver om hjernerystelse, tages der udgangspunkt i den enkelte klient, da symptomer og gener er meget forskellige. Behandlingen vil derfor også være forskellig fra klient til klient. Behandling af hjernerystelse er lidt et hjertebarn for mig, da jeg selv har været udsat for en af de mere alvorlige med komplikationer ud over 2 år. Dette har medført en del viden omkring hvad der virkede for mig og hvad det betyder at være tynget af en lidelse som ikke kan dokumenteres af neurologer via scanninger og lignende.
Her er lidt om hvad der har virket for mig og hvad jeg behandler med i klinikken
Massage:
Ofte ser vi, at der opstår mange spændinger i muskulaturen omkring ryg, nakke, hals og ansigt. Dette kan medføre hovedpine og træthed. Med massagen kan spændingerne løsnes og kroppen kan arbejde naturligt på sin egen helingsproces.
Akupunktur:
Til hjernerystelse anvender vi ofte Acunova akupunktur. En akupunktur-form som understøtter kroppens centralnervesystem og derved hjælper kroppen til hurtigere at hele. Akupunkturen gives i minimum 5 dage i træk, og nogle gange mere alt efter fremskridt. Er der ingen fremskridt efter 5 dage stoppes akupunkturbehandlingen. Akupunktur bruges som regel hvor der er hovedpine eller synsforstyrrelser som symptomer.
Neurologisk træning:
Træning hvor sanserne trænes i et tempo hvor hjernen kan være med. Der er fokus på koordination og der trænes primært syns- og balancecentre. Neurologisk træning bruges primært til kvalme, koncentrationsbesvær, syns- og balanceforstyrrelser.
Breatheology:
Vejrtrækningsøvelser. Her er fokus på at få mest mulig ilt ud i kroppen, samt at opnå afslappethed. En krop/hjerne som har været udsat for et traume, vil ofte være i ”alarmberedskab”, altså anspændt og med dårlig stresset adfærd. Med åndedrætsøvelserne bringes kroppen i ro, afstresses, og i stand til at genoptage sin egen genopbygningsproces. Breatheology bruges ved næsten alle symptomer og særligt effektiv ved træthed og koncentrationsbesvær.
Pulsregulerende træning:
Motion er sundt. Også for hjernerystelses klienter, men den motion vi kender som cykling, løb, boldspil og høj puls, kan i nogen tilfælde være med til at forværre tilstanden. Her trænes kroppen med meget restriktiv pulsregulering så hjernen kan følge med processen. Her går jeg hellere lidt for langsomt frem i stedet for hurtigt, da jeg oplever at tilbagefald tager lang tid at genoprette. Pulsregulerende træning bruges hvor fysisk aktivitet er udfordrende for klienten eller ved træthed.