Lider du af Karpaltunnelsyndrom?
Et karpaltunnelsyndrom opleves oftest i starten som prikkende sovende smerter i pege- og lange-fingeren. Det er normalt værst om natten når hånden er i ro, og oftest vil det virke aflastende at bevæge eller massere hånden. Over tid kan der også være funktionsnedsættelse i hånden i form af mindre styrke, særligt i tommelfingeren. Du kan føle dig fummelfingret og det kan være svært at håndtere små genstande som for eksempel synåle og lignende.
Karpaltunnelsyndrom skyldes en forsnævring af karpaltunnellen som ligger ved håndrodden, derigennem løber der 9 bøjesener og medianus-nerven, som er en af håndens 3 store nerver. Forsnævringen kan skyldes mange ting og der er ikke nogen forklaring på hvorfor syndromet opstår.
Hyppigst er det en inflammation i vævet omkring karpaltunnellen og derved øges presset på nerverne og netop derfor opstår de ovennævnte smerter. Mange andre ting kan også medføre lidelsen, som for eksempel leddegigt, tidligere brud på håndrodden, graviditet, diabetes og nedsat stofskifte.
Lidelsen ses hyppigere hos kvinder og oftest i en alder over 40 år. Der ses også sammenhæng mellem karpaltunnelsyndrom og overvægt, samt arbejdsområder som eksempelvis slagtere maskinoperatører, frisører, rengøringspersonel og skribenter. Derudover ses det ofte hvor der bruges vibrerende værktøj.
Du skal ikke leve med karpaltunnelsyndrom
Cirka hvert tredje syndrom går i sig selv igen, og særligt i forbindelse med graviditet går det i sig selv efter fødslen, når kroppen bliver mere stabil igen. Er det ikke gået i sig selv efter nogen tid, vil det være en god ide at opsøge egen læge. De vil ofte kunne stille diagnosen blot ud fra beskrivelsen af smerterne.
Ofte vil et eventuelt vægttab og brug af en aflastende håndleds-skinne være første behandlinger, men der bruges også kortisonindsprøjtninger og i værste fald operative indgreb, hvor senen spaltes for at give bedre plads. Operationen giver som oftest et godt resultat og bør overvejes i så fald at smerten ikke er blevet bedre over tid. Det er dog helt normalt at smertetilstanden ændres i både negativ og positiv retning jævnligt.
Hvad kan jeg gøre?
Aflastning er første step for at blive smertefri. Undgå de daglige tryk og belastninger og eventuelt en støttende skinne kan gøre hverdagen lidt mere behagelig.
Bliver smerten ved vil jeg dog anbefale at opsøge egen læge eller anden kompetent fagpersonale.
Hvad gør Nordsjællands Sportsklinik?
Først skal vi have klarlagt hvad årsagen er til selve syndromet. Her kan det være nødvendigt med scanningsbilleder, men som oftest kan årsagen stilles uden større undersøgelse. Alt efter hvad årsagen er vil behandlingen differentiere, men der vil altid være fokus på at få skaffet plads i karpaltunnellen, så sener og nerve kan glide frit. Derfor vil inflammationshæmmende behandling være standard i behandlingen af karpaltunnelsyndrom.
Til dette anvender vi blandt andet:
- Laser terapi: Vi anvender vores kraftige Biolase Epic class IV laser. Laserterapi er med i processen til gendannelse af nye raske celler og derved virker inflammationsnedsættende.
- Akupunktur: Acunova akupunktur som har indvirkning på nervesystemet og derved virker både smertelindrende, men også er med til kroppens egen selvheling.
- Massage: Særlige osteopatiske massageteknikker som er med til at løsne og blødgøre senerne omkring karpaltunnellen. Læs mere om vores sportsmassage.
- Kinesiotape: Påsætning af Kinesio Tape som aflaster karpaltunnellen, samt understøtter den naturlige bevægelse.
Hvis der er noget jeg kan hjælpe med, så kontakt mig venligst pr. telefon, mail eller book en tid med det samme herunder.