Patellofemoralt syndrom
Har du ondt forrest på knæet, bagved eller omkring knæskallen, så kan der være tale om Patellofemoralt syndrom, biografknæ, svigtende knæ, kært barn har mange navne.

Et patellofemoralt syndrom opleves som diffuse smerter i og omkring knæskallen. Det er ofte svært at pin pointe præcis hvor smerten er, men den opleves normalt som en tung smerte eller snurren/værken inde bag knæskallen.

Knæsmerten er hyppigst forekommende hos piger og særligt blandt unge mennesker (ca. 7 % af alle gymnasieelever har oplevet patellofemoralt syndrom).

Også i 40 års alderen er knæskalssmerten forekommende. Hos ældre opleves den også ved længerevarende sidestillinger og kaldes derfor også for biograf knæ. Nogle vil også opleve, at det føles som om knæet svigter.

Der er oftest tale om en overbelastningskade og derfor ses skaden også mest i forbindelse med store trænings mængder i eksempelvis cykling og langdistance løb, men kan sagtens opstå af mange andre årsager, som for eksempel en skæv ben-stilling, dårlige sko, ændret bevægelses mønster eller bruskdannelse bag knæet. Faktisk er Patellofemoralt syndrom den hyppigste knæskade der findes, men også den mest frustrerende, da der ikke er noget facit, hverken for behandler eller klient.
På scanninger og røntgen vil der normalt ikke kunne ses nogen forandringer i forhold til knæets normale tilstand, derfor er det som behandler oftest en søgen efter hvorfor smerten opstår. Det ses dog ofte, at quadriceps femoris musklen ikke har optimal funktion eller knæskallens sporing ikke er korrekt, hvilket også kan skyldes muskulære dysfunktioner.

 

Hvad kan jeg selv gøre?
Når smerten kommer er det vigtigt at lytte til sin krop og nedsætte træningen. Et eventuelt træningsstop kan være nødvendigt, men som regel er det nok at undgå store belastninger på knæskallen. Disse belastninger er blandt andet at side på hug, springe, hurtigt eller langvarigt løb og cykling samt at gå på trapper, så det er bedst at undgå disse så vidt det er muligt. Ligeledes er det heller ikke godt at side i en låst stilling i for lang tid, for eksempel i en bus, et fly, eller på kontor, hvor benene ikke kan strækkes tilstrækkeligt. Medicin kan ikke afhjælpe en skade, men smertestillende medicin kan eventuelt bruges i samråd med din læge. Normalt går patellofemoralt syndrom i sig selv efter lidt tid, men med den rette behandling kan skadesperioden nedbringes. Er der andre symptomer end smerte, som hvis for eksempel knæet hæver, der opstår en rødmen eller det låser, bør du opsøge læge med det samme. Dette vil jeg også anbefale ved enhver tvivl.

 

Hvad kan vi gøre for dig i Nordsjællands sports klinik?
Når vi behandler en lidelse som smerte omkring knæet kigger vi på mange faktorer. Dels vil vi gerne se dine løbesko/sportssko. Der vurderes om du har det rette bevægelsesmønster, eller om der laves unødige vrid, men da det kan være svært at finde den direkte årsag med denne lidelse, må der ofte søges og behandles bredt. Derfor anbefaler vi også at booke skadesterapi til denne lidelse.

 

I skadesterapien vil vi normalt anvende.

  • Massage for at sikre at muskler og sener har optimale forhold for fri bevægelse
  • PNF udstrækning af underben, lår og hofte for bedst mulig ben-stilling
  • Akupunktur for direkte smertenedsættelse og som hjælp til kroppens egen helingsproces
  • Kinesio Taping som en direkte aflastning

 

Herefter følger vejledning i styrke og afspændingsøvelser for at genoprette normaltilstand i de relaterede muskelgrupper.

Normalt behandler vi 4-6 gange med en uge mellem hver behandling alt efter smertetilstand og træningsintensitet.

 

Hvis der er noget jeg kan hjælpe med, så kontakt mig venligst pr. telefon, mail eller book en tid med det samme herunder.

2272 4525

jens@sports-klinik.dk