Har du løberknæ?
Har du smerter på ydersiden af knæet er det måske et løberknæ, eller runners knee som det også bliver kaldt.
Et løberknæ opstår typisk ved overbelastning og som navnet siger, oftest hos løbere, men også i mange andre sportsgrene kan man opleve et løberknæ, deriblandt cykelryttere og triatlether som særligt udsatte.
Et løberknæ er en betændelsestilstand i en slimsæk som sidder mellem knæet og et bredt langt sene-strøg (tractus illiotibialis) som går fra skinneben og helt op til hoften, langs lårets yderside. Slimsækken sikrer at der er friktion mellem det ydre knæ og sene-båndet.
Mange af lårets muskler hæfter langs dette sene-bånd, men særligt vores ballemuskulatur og en lille muskel siddende foran på hoften, kaldet M. Tensor Fascia Latae (TFL), har stor indflydelse på sene-båndet.
Et løber-knæ vil oftest føles som en stikkende let smerte på ydersiden af knæet. Smerten kommer normalt efter kort tids træning og ophører igen efter træningen.
Ignoreres smerten kan det blive et langt skadesforløb
Der er tendens til at ignorere sin skade og træne videre, men smerten vil normalt gradvis øges og kan til sidst være en konstant stærk smerte, både ved bevægelse, men også i stillesiddende tilstand.
I de værste tilfælde skal der kirurgiske indgreb til, hvor sene-båndet spaltes, men dette ses heldigvis meget sjældent. Et normalt behandlingsforløb er mellem 4-12 uger, men jo før man selv reagerer på sin skade, jo hurtigere kan den heles.
Hvad kan jeg selv gøre
Undgå alt træning hvor smerten bliver udløst. Stræk din hofte og lårmuskulatur ud. Kig eventuelt lidt kritisk på dine løbesko, måske de trænger til en udskiftning. Har du skiftet til en anden model og bibeholdt samme intensitet i din træning, kan dette sagtens være med til at skabe irritationerne.
Er smerten ikke gået i sig selv efter 2 uger bør du opsøge behandling hos en fagligt dygtig behandler. Et almindeligt lægebesøg kan også anbefales for at sikre der ikke er tale skader inde i selve knæet.
Hvordan behandles et løberknæ hos Nordsjællands Sportsklinik?
Ikke to atleter er ens og derfor tilrettelægges en behandling individuelt for enhver skade. Alle løberknæ bliver dog behandlet med vores sportsterapi.
Ved første besøg kortlægges skaden og der vejledes i gode selvhjælpende strækøvelser som kan udspænde IT-båndet (tractus illiotibialis).
Ligeledes er der ved de første behandlinger stort fokus på at få nedsat smerterne og blive inflammationstilstanden kvit. Dette kan gøres for eksempel med akupunktur, dybdegående fysiurgisk massage, PNF udspændinger af hofte og lændemuskulatur, laserbehandling og støttende kinesiotaping.
Gradvist vil der i behandlingsforløbet indgå instruktion i styrke og smidighedsøvelser, som kan understøtte at årsagen til løberknæet fjernes og endeligt kan der tilrettelægges en genoptrænings plan.
Du skal regne med 5-10 behandlinger hvor de første 3-4 behandlinger som oftest planlægges i de første 2 uger. Derefter normal vis en behandling hver uge.