Lider du af skinnebensbetændelse?
Mange har oplevet at få en stikkende smerte forrest på skinnebenet. Det kan både være på den udvendige side af benet, men også på den indvendige side, som er den mest normale.
Skinnebensbetændelse, eller tibialt stress-syndrom som det også kaldes, skyldes en overbelastning og ses mest hos løbere, men også i sportsgrene hvor der indgår spring og løb som for eksempel håndbold, fodbold, volleyball, basket, tennis og crossfit. Smerten vil som regel mærkes i starten af en sportsaktivitet og så aftage når musklerne er blevet varme.
Efter træningen vil smerten komme tilbage ved musklernes nedkøling. Gradvist vil smerten blive værre og mere konstant hvis tilstanden ignoreres.
Betændelse i skinnebenet
Betændelse i skinnebenet skyldes en øget intensitet i ens træning og ofte hvis det foregår på hårdt underlag som overbelaster muskulaturen. Er smerten indvendig skyldes den normalt en vis pronation i foden, hvorved der forekommer overbelastning af lægmusklens hæftninger på underbenets knogler.
Føles smerten forrest på skinnebenet skyldes den som regel overtræning eller en markant ændring i mængden af ens træning.
Det antages at nogle mennesker er mere disponeret for skinnebensbetændelse end andre, grundet deres anatomiske opbygning. Man ved at knogletykkelsen kan have betydning, samt der er relativ stor forskel på hvor musklerne hæfter på skinnebenet.
Kan det bare løbes væk?
En Skinnebensbetændelse skal der reageres på hurtigst muligt. Ignoreres smertetilstanden vil den kunne blive mere kronisk og eventuelt sætte sig i knoglehinderne. Dette vil kunne mærkes som meget ømme små knuder langs ben-knoglens hulning og kan i sjældne tilfælde føre til træthedsbrud.
Har du den mindste mistanke om træthedsbrud bør du omgående opsøge egen læge.
Når skinnebensbetændelse opstår bør du som det første nedsætte træningsmængden, samt eventuelt ændre på underlaget du løber på. Ligeledes er det en god ide at tage et kritisk kig på træningsskoene, og se om de trænger til udskiftning. Er du løber vil en ændring af løbestil fra hæl-fod til midt-fod/forfod kunne gøre en forskel i de fleste tilfælde.
Hvad kan Nordsjællands Sportsklinik gøre for dig?
Er tilstanden ikke ændret efter 2-3 uger eller kommer smerten tilbage igen så snart du genoptager din sportsaktivitet, bør du opsøge kvalificeret hjælp.
Hos Nordsjællands Sportsklinik kigger vi som det første på dine sko da, det kan give vigtig information om hvordan du belaster dine ben. Ligeledes kan noget så simpelt som en ændring af hvorledes du snører skoene give markante fordele i at blive skaden kvit.
For os er det vigtigt ikke kun at symptombehandle, derfor vejledes du i øvelser, samt modtager undervisning i alternativt bevægelsesmønster for at sikre skaden ikke kommer tilbage.
For at blive selve skadestilstanden kvit, bruger vi vores skadesterapi. I en behandling af skinnebensbetændelse vil du ofte opleve anvendelse af:
- Sportsmassage – For at smidiggøre muskelvævet i underben og lår, samt sikre hoften har optimal bevægelse. Dette gøres for at give skaden optimale forhold for helingsprocessen. Med massage øges blodgennemstrømningen og derved forsynes vævet med fornyet energi og urenheder transporteres bort. Med massage af balle muskulatur sikres hoften fri bevægelse og derved mindskes risikoen for uønsket bevægelsesmønster.
- Akupunktur – Vi anvender både medicinsk akupunktur og Acunova akupunktur. Medicinsk for at øge blodgennemstrømning og udløse eventuelle triggerpunkter. Acunova akupunktur bruges som smertenedsættende samt understøttelse af centralnervesystemet for bedre helingsproces.
- PNF udstrækning – Afspænding af muskler og hinder gøres med henblik på forbedret bevægelse.
- Laser behandling – Kan bruges som supplement til behandlingen for øget celledeling og hurtigere helingsproces.
- Neurologisk træning – Kan bruges som supplerende træning for at sikre skaden ikke genopstår.
Hvis der er noget jeg kan hjælpe med, så kontakt mig venligst pr. telefon, mail eller book en tid med det samme herunder.