Hælspore – Fascia.Plantaris
Har du stærke smerter lige foran hælen?
Så har du nok fået en hælspore. En hælspore er en inflammation af svangsenen og opleves oftest som en meget stærk smerte lige foran hælknoglen og oftest lidt indvendigt. Smerten er normalt værst om morgenen og de første af dagens skridt kan være ganske ulidelige og meget smertefulde.
Med tiden kommer smerten, bare foden har været stille i en kortere periode. Som regel aftager smerten når foden er blevet lidt varm og sene-vævet er blevet lidt fleksibelt. Smerten kan også være andre steder langs svangsenen og opleves blandt andet også bag trædepuden ved 3. og 4. tå.
Svangsenen har ikke noget med tæernes bevægelse at gøre, men bruges til at holde fodbuen, så foden kan affjedre og modstå det kraftige tryk der kommer fra kroppen når vi går, står, eller løber. Derfor er der heller ikke nogen specifik gruppe som er meget udsat for at få en hælspore, dog ses der nogle sammenhænge mellem hælspore og fejlstillinger i foden, overvægt, ændret fodtøj, samt forøgede belastninger af svangsenen.
En hælspore tager tid
Lider du af begyndende Fascia.Plantaris er det vigtigt at du gør noget ved det med det samme. En hælspore er svær at komme af med, da svangsenen belastes så snart man står op eller går. Gør man ikke selv noget aktivt, kan smerterne blive ved i op til 2 år, men opsøges der kvalificeret hjælp med det samme, kan tiden nedsættes markant og ofte ned under 12 uger, alt efter belastningsgraden af foden i skadesperioden.
Hvad kan jeg selv gøre?
Det er altid en godt at opsøge egen læge hvis du ikke er helt sikker på diagnosen. Lægen vil som regel, ud fra din beskrivelse, kunne sætte en diagnose, men en MR scanning eller røntgen kan være nødvendig hvis der er mistanke om en lidelse i selve hælknoglen calcaneus, eller en inflammation i hælens trædepude, det er dog meget sjældne lidelser.
Når smerten opstår kan du med fordel lave udstrækninger af svang og læg. Dette kan i visse tilfælde afhjælpe smerten lidt. Der laves også indlæg til hælen så belastningen flyttes og derved føles smerten ikke så voldsom. Skift af sko, både trænings og dagligdags sko, kan også afhjælpe, men er der ikke en markant bedring indenfor 14 dage vil jeg anbefale at opsøge kvalificeret hjælp.
Hvad gør Nordsjællands sportsklinik?
Først og fremmest vil vi undersøge hvad der kan have været til grund for at hælsporen opstod, derved sikrer vi at skaden ikke opstår igen. Der kan være mange årsager, som for eksempel dårlig hoftestilling, manglende fleksibilitet i underekstremiteterne, og lignende.
Selve hælsporen behandler vi med skadesterapi. Med skadesterapien behandles en hælspore med flere forskellige behandlingsformer på en gang, med det formål at få hurtigst mulig heling.
- Sportsmassage – Med sportsmassage frigøres muskulaturen som refererer til svangsenen og dens frie bevægelse. Ligeledes aktiveres og frigøres fodens knogle, så optimal bevægelse opnås.
- Kinesio Taping – Med Kinesio tape understøttes svangsenen og dens vedhæftede muskler. Derved aflastes området både i hvile og i bevægelse.
- Laser: Der behandles med kraftig class 4 laser fra Biolaser. Med laser øges celledelingen markant og derved heles skaden meget hurtigere op. Dette har meget stor indvirkning på specielt hælspore da vævet konstant er under pres.
- Akupunktur – Bruges til at understøtte helingsprocessen samt at få musklerne til at slippe muskelspændingen.
- Trænings øvelser: Muskelopbyggende og neurologiske trænings øvelser.
Hvis der er noget jeg kan hjælpe med, så kontakt mig venligst pr. telefon, mail eller book en tid med det samme herunder.